Close

2018-04-28

Mitől kézműves a kézműves sör?

Az elmúlt években a sörforradalom idejét éljük. Évről évre növekszik a minőségi kézműves sörök és sörfogyasztók száma. Hogy mitől kézműves a kézműves sör? Mit is mondjunk? Még a szakemberek között sincs egyetértés a fogalomhasználat tekintetében.

Manapság nagyon gyakran használatos a „kézműves” kifejezés. De mit is értünk alatta? Azt, hogy a sörfőző kis mennyiségben készíti a sört vagy természetes alapanyagokból vagy tartósítás nélkül? A legfontosabb, hogy a „kézműves sör” kiváló alapanyagokból készüljön. A cefrézést, a komlózást és az erjedést a sörfőző nagy odafigyeléssel végezze el. Ettől válik a kézműves sör egyedivé, személyessé és utánozhatatlanná.

A „kézműves sör” tehát leginkább egy értékrendet, hozzáállást jelent. A kézműves sör természetességet tükröz. A magyar sörivók igényei megváltoztak az elmúlt években. Régen, ha magyar, akkor olcsó, világos sör jutott az eszükbe, mint a Borsodi, Soproni és egyéb sörök. Ma a világostól a barnáig, az édestől a keserűig, számtalan sör létezik. Akadnak kiváló gyümölcsös sörök és angolszász, bajor vagy cseh receptúra alapján készült testes sörök.

Kedvet kaptál?

Akkor kóstold meg a söreinket és egy-pár korty vagy még inkább pár pohár után megérted, hogy mi is a „kézműves sör”?